Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ara 27, 2019 - Oca 31, 2020

CEEE / EÇEM - Bülten | Aralık 2019

Sizlerle 2019 yılının son Güncel'ini paylaşırken;

2020'nin huzur, barış, sağlık, coşku ve bilgi dolu bir yıl olmasını dileriz.

ÖzÜ EÇEM Takımı

 

EÇEM COP 25 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI KONUŞMALARI

          

EÇEM/CEEE Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, Aralık 2019’da Birleşmiş Milletler tarafından Madrid’de düzenlenen COP’25 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na katıldı. Mengüç, Türkiye standında düzenlenen etkinliklerden ikisinde konuşma yaptı. 9 Aralık’da WWF Türkiye tarafından organize edilmiş olan ‘Scaling-up Climate Action in Turkey’ isimli oturumda, iklim değişikliği adaptasyonu için EÇEM’de yapılmakta olan bilimsel, mühendislik ve sosyal konulara odaklı projeleri anlattı.

10 Aralık’ta düzenlenen ikinci etkinliğin organizasyonu ve kolaylaştırıcılığı da Dr. Mengüç tarafından yapıldı.  “Enerji Verimliliği Politika ve Uygulamalarında Akademi, Kamu ve Özel Sektör Üçgeni” isimli oturuma T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can, ESCON A.Ş CEO’su Onur Ünlü, Alman Enerji Ajansı’ndan Dr. Karsten Lindloff, ve Arçelik A.Ş.’den Özlem Ünlü katıldı. Tüm konuşmacılar sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ve küresel ortalama sıcaklık artışının 1.5oC ile sınırlandırılması için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarının, kamu-üniversite-endüstri bazında beraber çözülmesi gerektiğini vurguladılar.

 

NEXT-GEN PROJESİ GAZİANTEP ÇALIŞTAYI

                         

17-18 Aralık 2019 tarihlerinde Gaziantep’te 2 gün süren NEXT-GEN Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay’a NEXT-GEN Projesi kapsamında bulunan 11 ilin pilot okulun müdürleri, belediye temsilcileri, İl Milli Eğitim Müdürleri veya Müdür Yardımcıları ve KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Büroları) temsilcileri katıldı. Çalıştayda üniversite, belediye, sanayi ve meslek liseleri kesişim noktaları; Y. Mimar Yasemin Somuncu kolaylaştırıcılığında, EÇEM Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Y. Mimar Seda Müftüoğlu Güleç, Gaziantep Sanayi Odası GASİMEP Projesi Yürütücüsü Serpil Serin Sefa’nın panelist olarak katıldığı oturumla başladı. Y. Mimar Yasemin Somuncu’nun NEXT-GEN projesi ile ilgili bugüne kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılabilecekler konusundaki sunumunu müteakip, TURSEFF adına Özlem Yakut ve Mesut Avcı “NEXT-GEN Proje İllerinde Enerji Verimliliğine Dair Finansal Yaklaşımlar” konusunda bilgilerini aktarırken, Dr. Banu Pekol “Kültürel Miras Değeri Olan Yapılarda Enerji Verimliliği ve NEXT-GEN Proje İllerindeki Potansiyel” hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

Çalıştayın ikinci günü Gaziantep Ekolojik Bina tanıtım turu ile başladı. Yeni Binalarda ve Var Olan Binalarda Enerji Verimliliği İyi Uygulama Örnekleri kapsamında Y. Mimar Yasemin Somuncu tarafından NEED4B ve BRICKER projeleri, Kültürel Miras Değeri olan Binalarda Enerji Verimliliği İyi Uygulama Örnekleri kapsamında Mimar Süreyya Topaloğlu tarafından ise TAMİREVİ projesi katılımcılara tanıtıldı. EYODER Yönetim Kurulu üyesi Naci Işıklı tarafından “ISO 50001 ve NEXT-GEN proje illerinde Yapılabilecekler” anlatıldı.  Y. Mimar Nil Kutlar’ın “Enerji Etüdü Uygulamaları ve NEXT-GEN proje İllerinde Gerçekleştirilen Çalışmalar” başlıklı sunumunun ardından katılımcılar ile bir buçuk saat süren bir atölye çalışması gerçekleştirildi.

 

NEXT-GEN PROJESİ FIRAT BÖLGESİ SAHA GEZİSİ

EÇEM’in NEXT-GEN Projesi’nin yereldeki uygulama bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi saha ziyaretlerinin ikincisi olan Fırat ayağı tamamlandı. EÇEM’den Yasemin Somuncu, Nil Kutlar, ve Onur Enerji’den Onur Günduru ve Emre Yaman’ın koordinasyonu ve katkılarıyla yapılan bu çalışmalar 2 – 16 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerini kapsayan gezide pilot okullarda enerji etüdleri, aynı okullarda ve kontrol okullarında anketler, il milli eğitim müdürlükleri ziyaretleri ve belediye ziyaretleri gerçekleştirilerek proje ile ilgili çalışmalar ve yapılabilecekler değerlendirildi. Her pilot okuldan proje süresince çalışılacak öğrenci liderleri seçildi ve bu öğrencilerin okullarda gerçekleştirilen enerji etüdlerinde yer almaları sağlandı.